Ben ik verslaafd aan suiker? + de 4 stappen om er van af te komen

Suiker, je vriend of je vijand

Suiker. Je haat het of je begrijpt wat het voor je lichaam doet. Suiker is namelijk de belangrijkste brandstof voor je lichaam en valt onder de koolhydraten. Je hersenen, spieren en organen gebruiken voornamelijk de energie uit suiker om te functioneren. Nu is er een groot verschil tussen langzame suikers uit volkoren granen en snelle suikers uit bewerkte zoetigheden zoals koekjes, taart, snoep en chocolade.

Dit heeft alles te maken met de opname door het lichaam. Hoe eenvoudiger de suikerstructuur is, hoe sneller het opgenomen wordt door het lichaam.

Is suiker verslavend?

Maar wat nou als je dagelijks een intens verlangen hebt naar zoetigheid en je het niet kunt weerstaan? Ben je dan verslaafd?

Ja en nee. Suiker is nodig om te overleven en activeert daarom het beloningssysteem, waardoor dopamine vrij komt. Net zoals bij alcohol, drugs, gokken en shoppen. Je lichaam is blij wanneer er bruikbare energie binnenkomt! Dit beloningssysteem activeren stimuleert je om het vaker te doen, omdat het zo goed voelt. In die zin kan suiker verslavende eigenschappen hebben. Echte lichamelijke en mentale afhankelijkheid krijgt suiker enkel wanneer er een lange periode structureel weinig suiker binnenkomt door bijvoorbeeld een strikt dieet. Je brein raakt dan geobsedeerd door suiker om te overleven.

Dat is niet het enige. Dopamine werkt namelijk ook verslavend. Wanneer je veel dopamine-hits zoekt (bijvoorbeeld door het regelmatig eten van veel suiker, social media gebruik, spelletjes en gokken, spullen kopen & zelfs informatie zoeken) past het brein zich aan deze frequentie aan. Het gaat minder dopamine produceren per hit om het in balans te houden. Dit heeft een grote invloed op je dagelijkse humeur en vergroot de kans dat je vaker op zoek gaat naar zo’n hit van een zoet taartje.

Hoe je van je suikerverslaving af komt

Nu je begrijpt hoe je verslaafd kunt raken aan suiker, wordt het al een stuk makkelijker om hier vanaf te komen. Deze tips gaan jou zeker helpen om te stoppen met het hunkeren naar zoetigheden én helpen je dopamine weer op de rit te krijgen!

1. Stop met diëten

Het koolhydraat arm dieet, een caloriebeperkend dieet of het keto dieet? Dit is een ware hel voor jouw lijf! Je lichaam heeft energie ( ook als suiker) nodig om goed te functioneren en je mentaal fit en scherp te houden! Jouw lichaam kent het verschil niet tussen tijden van schaarste en een dieet en raakt hierdoor in de stress. Diëten is niet het antwoord op jouw sugar cravings.

Een voedzaam voedingspatroon inclusief langzame koolhydraten wel. De inname hiervan verhogen zorgt voor minder zin in zoet en haalt direct jouw dieet-stress weg. De langzame koolhydraten worden over een langere periode opgenomen in vergelijking tot zoetigheden waardoor je bloedsuiker beter in balans blijft. Dit zorgt automatisch voor minder cravings!

Langzame koolhydraten zitten voornamelijk in:
– Volkoren granen zoals havermout
– Volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en -pasta
– Groenten en fruit, voeg deze toe aan iedere maaltijd!
– Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bruine bonen

Het kan zijn dat je de eerste 3 dagen tot 3 weken moet wennen aan deze omslag. Je darmen hebben deze tijd nodig om zich aan te passen naar het nieuwe eetpatroon. Gun jezelf rustig deze tijd!

2. Eet tijdig & voldoende

Eet je een langere periode weinig of niets, dan zakt de bloedsuikerspiegel (bruikbare energie). Hierdoor stijgt het hongerhormoon waardoor we automatisch meer aan eten gaan denken. Vooral aan snelle energie. En laat zoetigheid hier vol mee zitten.

Hoe langer je wacht, hoe heviger dit effect. Je wordt moe, hebt weinig concentratie en raakt snel geïrriteerd. Dit maakt het lastiger om nog voor een voedzame maaltijd te kiezen, vooral wanneer je deze nog moet maken.

Eet daarom dagelijks zeker 3 voedende maaltijden vol langzame koolhydraten. Vul deze rijkelijk met groenten/fruit, eiwitten, peulvruchten en gezonde vetten uit bijvoorbeeld noten. Zo blijf je lekker lang verzadigd en eet je voordat je energie een diepte punt bereikt!

3. Zoek naar passende coping-skills

Eten van zoet stimuleert de dopamine aanmaak. Hier ga je vooral naar opzoek wanneer je niet lekker in je vel zit. Verveling, stress, onvrede, zware emoties en schaamte zijn de meest genoemde redenen tot emotie-eten. Deze gevoelens proberen op te lossen met eten werkt kortdurend, maar op de lange baan juist het tegenovergestelde. Veel suiker eten heeft namelijk een sterk negatief effect op de dopamine regeling, de darmen (die een groot deel van het andere gelukshormoon serotonine produceren), de bloedbaan en vergroten de kans op ontstekingen, infecties en overgewicht waardoor de kans groot is dat je nog slechter in je vel komt te zitten.

Eten voor je emoties is dus niet het antwoord. Maar wat kun je wel doen wanneer je niet lekker in je vel zit? Ga eerst op zoek naar de oorzaak en maak hiermee een plan.

  • Waarover ben je ontevreden? Bekijk je relaties, sociaal leven, werk, emoties, relatie, financiën en thuisomgeving. Neem de tijd om alles uit te schrijven wat in je op komt zonder jezelf te blamen of naar beneden te praten. Blijf objectief. Kies de grootste factor voor jouw onvrede uit en maak een plan om dit aan te pakken.
  • Welke momenten zijn voor jou tiggerend? Vaak spelen verveling, vermoeidheid of eenzaamheid een rol. Zoek hier alternatieven voor. Wat vind je leuk om te doen, maar doe je te weinig? Denk aan lezen, tekenen, lekker slapen, hardlopen, dansen, wandelen, contact met anderen, in bad gaan, muziek opzetten. Hoe ga jij hier meer tijd voor vrijmaken?
  • Hoe kun jij jezelf meer zingeving geven? Doe eens iets voor een ander, voel je verbonden, maak jezelf nuttig. Kook bijvoorbeeld eens wat extra en geef dit aan de buurvrouw of een oudere. Help een kind door bijles te geven. Steun een vriendin die het zwaar heeft door te luisteren. Jezelf nuttig voelen is een belangrijke levensbehoefte en helpt je met jezelf gelukkiger voelen!

4. Maak bewuste keuzes

Je hoeft niet al het zoete voor eeuwig te laten staan. Je kunt gerust af en toe genieten van een traktatie of chocolaatje. Dat alles mag, betekent niet dat alles ook hoeft. Ben bewust bij je keuzes. Wat vindt je echt lekker? Wat is het echt waard voor jou? Soms wil je echt genieten van een traktatie, maar is dit niet het geval durf dan ook ‘nee’ te zeggen! Het is jouw lijf en leven, en jij bent de enige die hier over hoeft te beslissen.

Gidi Coaching

Ik ben Gidi, holistisch natuurvoedingsconsulent en leefstijlcoach. Met mijn blog hoop ik jou te inspireren naar een meer natuurlijke eet- en leefstijl. Eentje waardoor jij lekker in je vel komt te zitten en bruist van de energie!

Lees meer blogs >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.