Bye puistjes: 15 tips voor een natuurlijk gezonde huid vanuit de kern

Onzuivere huid

Vanaf mijn puberteit tot in mijn twintiger jaren had ik last van mijn huid, vooral op mijn gezicht. Het was vettig en vol puistjes en mee-eters, de andere keer juist heel droog, rood en schilferig. Daarnaast was mijn huid ook nog eens overgevoelig, en hierdoor ontstonden er rode vlekken die irriteerde en jeukte. Op alle reinigingsmiddelen reageerde mijn huid hevig en hoewel het iets hielp tegen de puistjes, werd mijn huid er de dagen erna enorm droog en rood van. Het leek hopeloos en ik verborg het altijd onder een laag foundation.

Tegenwoordig heb ik een gezonde, stralende huid (met af en toe een puistje), en dat zonder hevige reinigingsmiddelen. Ik heb mijn huid van binnenuit kunnen herstellen!

Heb jij regelmatig last van een onzuivere huid? Lees dan verder. In deze blog geef ik je heel veel waardevolle tips die jouw huid van binnenuit gaan verbeteren en herstellen.

De huid begrijpen

Onze huid is het grootste orgaan binnen het lichaam en één van de belangrijke organen als het gaat om de uitwisseling van toxines (gifstoffen), samen met de lever, nieren, longen en darmen. Het zijn de organen die een verbinding vormen met de buitenwereld en zo afvalstoffen kunnen lozen. Puistjes en onzuiverheden zijn dan ook vaak een uiting van een opbouw aan afvalstoffen in het lichaam. Wanneer de lever het te druk heeft met het reinigen van het bloed, zal de huid extra helpen.

Naast toxines speelt ook de hormoonbalans een grote rol als het gaat om je huidgezondheid. Hormonen zijn de signaalstofjes tussen het gehele lichaam. Lopen deze niet soepel, dan ontstaat er een kettingreactie. Deze zie je snel terug in de huid, haren en nagels. Hormonen staan vooral onder invloed van voeding, stress en lichaamsbeweging.

De oorzaak en oplossing in de huid alleen zoeken, is dus nutteloos en vaak als een pleister op een etterende puist. Wil je echt een egalere huid? Dan moet je dit van binnenuit oplossen. En dat kun je helemaal zelf met deze 15 tips!

1. Verminder externe toxines

Toxines ontstaan in het lichaam zelf. Ze zijn een restproduct. Neem spierpijn, dit ontstaat door de melkzuren die achterblijven als afvalstof. Het lichaam kan deze zelf opruimen! Daarnaast krijgen we een hoop toxines binnen uit de buitenwereld binnen die worden opgenomen via, jawel, de huid zelf en de darmen en longen.

Het grootste deel van deze externe toxines komen uit onze voeding, alledaagse producten en leefomgevingen. Denk aan bestrijdingsmiddelen, fijnstof, shampoos, crèmes, cosmetica, schoonmaak middelen, luchtverfrissers en plastic gebruiksvoorwerpen. We worden gedurende de dag blootgesteld aan nogal wat gifstoffen zonder dat we het echt in de gaten hebben. Wil je jouw lever en huid verbeteren en niet blijven dweilen met de kraan open, verlaag dan eerst deze externe toxines.

De belangrijkste op een rijtje:

Verzorgingsproducten – kijk een kritisch naar alle producten die je dagelijks gebruikt. Deze zitten vaak vol met chemicaliën en plastics waar de lever en huid niet blij van worden. Jouw lichaam is niet gemaakt om deze af te breken. Het is gemaakt om voeding te verwerken. Stel jezelf telkens de vraag: zou jij ze durven te eten? Behandel je huid alsof het je darmen zijn. Ofwel, ga zo veel mogelijk voor natuurlijke producten die je ook zou kunnen eten.

Pesticiden – we willen met steeds meer mensen op steeds meer momenten hetzelfde product eten wat er ‘perfect’ uit ziet. En daarbij moet het zo lang mogelijk houdbaar blijven. Enkel is de natuur zo niet ingericht. Daarom maken boeren massaal gebruik van pesticiden, synthetische meststoffen, waslaagjes en plastic verpakkingen om de planten optimaal te beschermen, laten groeien en te conserveren. Deze stofjes krijgen wij vervolgens weer binnen. Ga daarom zo veel als jouw portemonnee toelaat voor biologische producten zonder plastic verpakking. Google eens ‘Dirty Dozen’ en ‘Clean Fifteen’ voor een overzicht van welke groenten en fruit je best biologisch eet.

Fijnstof & Co2 – omdat de huid en de longen in directe verbinding met de buitenwereld staan, heeft de luchtkwaliteit veel invloed op de binnenkomende toxines. Kijk eens met een serieuze blik naar jouw woonomgeving, binnen en buitenshuis. Omring jezelf zo veel mogelijk met groen en natuurlijke materialen, zet altijd een raam of ventilatierooster open, zet de afzuigkap vooraf al aan en vermijd airco’s en luchtverwarming systemen. Ben dagelijks 30 minuten buiten in een natuurlijke omgeving en neem de tijd om hier diep te ademen.

Microplastics & teflon – ook in de keuken komen er een hoop toxines op je bordje. Denk aan antiaanbaklagen uit pannen en microplastics uit bakjes. Koop zo veel mogelijk plastic vrij en zoek natuurlijke alternatieven op je kookgerei. Emaille, glas, gietijzer en steen zijn bijvoorbeeld een stuk gezonder voor je!

2. Drink meer water

Toxines in het lichaam kunnen we nooit helemaal vermijden en het lichaam kan zichzelf ook reinigen. De reiniging van de cellen gebeurt via het lymfestelsel. Deze hebben water nodig om goed te functioneren. Zonder water, geen reiniging! Drink daarom dagelijks zeker 2 liter schoon drinkwater (niet uit plastic flessen). Door te bulkdrinken kun je dit proces extra stimuleren. Zet 4 drinkreminders voor de dag en drink op deze momenten 500 ml water in 15 minuten op. Hierdoor ondersteun je de werking van de lymfe en voel je jezelf ook nog eens verfrist!

3. Lymfedrainage door beweging

De lymfe maken het lichaam schoon. Deze werken niet net zoals de bloedvaten met een hart. Ze pompen het vocht rond door gebruik van je spieren. Beweging verlaagt hierdoor zeer effectief toxines in het lichaam en zorgt hierdoor ook voor een betere doorbloeding. Zo wordt de huid beter doorbloed, gevoed en gereinigd wat je terug gaat zien! Je hoeft niet direct dagelijks een uur in de sportschool te hangen, gewoon een rondje stevig doorwandelen, telkens de trap nemen en het huishouden doen zijn al goede manieren van je spieren gebruiken.

4. Stimuleer je huid zonder zooi

De huid is een zeer goed doorbloed orgaan en kan via deze bloedvaten stoffen uitwisselen met de buitenwereld. Afvalstoffen blijven hier achter en gaan irriteren wanneer de doorbloeding verminderd, waardoor er heel snel onzuiverheden ontstaan. Reinig daarom zowel ‘s avonds als ‘s ochtends de huid met lauw water en een borstel of washand en spoel altijd grondig na. Bonus: door te eindigen met koud water trekken de poriën samen en stimuleer je de afvoer van afvalstoffen.

Smeer eventueel de huid daarna in met een dun laagje biologische sheaboter om de beschermende laag te herstellen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, maar bijvoorbeeld olijfolie en een drupje rozenwater als make-up remover en appelazijn met oranjebloesem als tonic. In de ochtend is het een goed idee om je huid te stimuleren met een gezichtsborstel. Door de wrijving haal je niet enkel al het vuil uit de poriën, maar stimuleer je ook nog eens de doorbloeding waardoor je een mooie egaal getinte huid krijgt.

5. Toxines uit voeding verminderen

Niet enkel pesticiden hebben een negatieve invloed op de huidgezondheid, ook veel suiker, voedsel additieven, dierlijke eiwitten en transvetten maken impact. Wat je eet maakt een groot verschil! Ze zeggen ook wel eens dat de huid een weerspiegeling van de darmen is. Gezonde darmen zorgen inderdaad voor een betere huid. Dit heeft vooral te maken met de micro organismen in de darmen en de invloed op onze hormonen.

Wil je een gezondere huid, focus dan vooral op de micronutriënten in plaats van de macronutriënten. Veel vitamines, mineralen, flavonoïden, vezels en andere bioactieve stoffen. Deze zitten rijkelijk in onbewerkte, verse (bio) groenten en fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten. Eet veel van deze verse producten, en vermijd sterk bewerkte voeding, voeding in plastic en fastfood.

6. Mocktails boven cocktails

Het is geen hogere wiskunde dat het innemen van een toxische drank jouw huid en lever harder laat werken. Alcohol, misschien zelfs meer als vele andere drugs, is nou eenmaal giftig. Bij regelmatig gebruik van meer dan 1 á 2 glazen per dag is alcohol zelfs schadelijker voor het lichaam dan de meeste drugs. Dat niet alleen, ze brengen ook heel je hormoonhuishouding door de war.

Wil je jouw huid verbeteren maar kun je niet zonder je fancy drankje op het terras? Wen dan aan het kiezen een non-alcoholic alternatief, zoals mocktails en 0,0%. Je huid (en de rest van je lichaam) is je heel erg dankbaar.

7. Smeer de huid niet dicht

Cremes en cosmetica zijn niet enkel een toxische belasting, ze sluiten vaak ook de huid af. Zo zitten er in bodylotions vaak microplastics en kan foundation de poriën dichten. Hierdoor kan de huid zijn belangrijke functie van ademen en ontgiften niet meer goed uitvoeren en ontstaan er eerder infecties. Deze zie je terug als puistjes. Hoe minder make-up je gebruikt, hoe minder kans op puistjes, hoe minder make-up je nodig gaat hebben. Omarm jezelf ook zonder make-up, jouw zelfvertrouwen is het mooiste wat je kunt dragen!

8. Slaap gemiddeld 8 uur per nacht

Slaap is nodig voor lichamelijk herstel. Er bestaat niet voor niets een ‘schoonheidsslaapje’. Tijdens de nachtrust herstelt het lichaam de cellen en ontstekingen en krijgen de lever en nieren meer energie om goed zijn werk te doen. Een slaapgebrek wordt daarom door dermatologen gezien als een van de belangrijkste triggers voor acne.

Bij te weinig slaap stijgt het cortisollevel gedurende de dag. Cortisol is het hormoon dat vrij komt bij stress, om het lichaam te wapenen tegen gevaar. We komen niet meer goed in de ruststand die nodig is om te herstellen. Bij verhoogde cortisollevels stijgt de ontstekingswaarde en talgproductie, ideaal voor puistjes om te ontstaan en langer te blijven dan nodig. Ook verminderd cortisol de natuurlijke aanmaak van hyaluronzuur, wat de huid hydrateert, een mooi kleurtje geeft en de lymfewerking ondersteunt. Te weinig slaap maakt de huid dus gevoeliger, vetter en minder egaal + het vertraagt het herstel van bestaande puistjes en wondjes. Vanavond dan toch maar een uurtje eerder naar bed?

9. Verminder dagelijkse stress

Nu je begrijpt hoe veel invloed cortisol op je huid heeft, is het duidelijk dat stress vermindering essentieel is voor een egalere huid. Het gaat niet om de grote momenten waar je zenuwachtig voor bent, maar juist die kleine dagelijkse stressmomenten. De dag beginnen met haast, ja zeggen terwijl je het niet wilt, een volle agenda, te weinig drinken, geïrriteerd raken in de auto, ongezond eten, nog even snel iets doen, jezelf moeten bewijzen, tijdsdruk en negatieve gedachtes over jezelf. Juist deze “kleine” dingetjes die we niet direct zien als echte stress, zijn de triggers voor jouw puistjes.

10. Eet meer planten

Planten zitten vol met vitamines, mineralen, flavonoïden en bioactieve stoffen die alle belangrijke functies van jouw lichaam ondersteunen. Ze helpen met de opbouw van cellen, verlagen ontstekingen, balanceren de hormonen en zitten vol met antioxidanten. Vooral groene bladgroenten, fruit, kruiden en zeewier doen het hier erg goed bij. Kies dagelijks voornamelijk voor plantaardige voedingsmiddelen en niet enkel je huid zal verbeteren!

11. Ontstekingswaardes verminderen

Puistjes zijn ontstekingen van talgkliertjes. Hoe gevoelig deze reageren, heeft veel te maken met de ontstekingswaardes in het lichaam. Ontstekingsgevoeligheid komt vaker voor bij een lichaam met minder alkalische mineralen zoals calcium en magnesium, wat kan leiden tot osteoporose, hartziekten, slaapproblemen en chronische ontstekingsziekten. Ook omega-3 kan hierbij een rol spelen.

Sigaretten, koffie, geraffineerde suiker, alcohol, dierlijke producten (voornamelijk koemelk) en bewerkte voedingsmiddelen kunnen de ontstekingswaarde en bijkomende huidklachten flink verergeren. Deze beperken raad ik daarom zeker aan.

12. Gebruik warmte

De zon, een sauna, warm bad of infraroodbehandeling zorgen voor een verbeterde doorbloeding in de kleine vaatjes van de huid en stimuleert de reiniging van het lichaam via zweet. Een zoutsteensauna is rijk aan mineralen in de lucht, en zo erg effectief voor de behandeling van huidaandoeningen. Een zoutbad met magnesium, olijfolie en een druppeltje lavendel doet ook erg goed voor een geïrriteerde huid.

13. Ademhalen in de natuur

Het klinkt misschien een beetje zweverig dat diep ademhalen in de natuur jouw huid zal verbeteren, maar het is wel waar. Diep ademhalen, de kleur groen en frisse lucht verlagen direct stresslevels en ontstekingen in het lichaam. Wandelen door de bossen zorgt dat de longen beter kunnen werken (toxines afvoeren), vergroot het de zuurstoftoevoer in het lichaam wat ontstekingen verminderd en ondersteunt het een gezond bioritme waardoor je beter slaapt. Een diepe ademhaling staat direct verbonden met de zenuwbanen, waarmee stresslevels direct dalen.

14. Ken je triggers

Intoleranties op voedingsmiddelen zijn een aanleiding tot meer puistjes. Een acne-dagboek bijhouden kan inzicht geven, of doe een bloedtest om achter je allergenen te komen. Soja, koemelk, lactose, gluten en histaminerijke voedingsmiddelen zijn veelvoorkomende triggers voor huidproblemen.

15. Extra mineralen

Bij aanhoudende huidproblemen kan een (tijdelijke) aanvulling met supplementen helpen om de huid rustig te krijgen. Vooral: Magnesiumchloride (bladgroenten, zeewier, noten, zaden, pitten), Zink (peulvruchten, bessen, paddenstoelen, noten, zaden, pitten) en vitamine C (verse rauwe groenten en fruit).

Geef jezelf de tijd

Met jouw dagelijkse keuzes kun jij je huid van binnenuit herstellen. Maar weet: dit heeft tijd nodig. Wanneer je vandaag begint met het implementeren van deze tips, ga je morgen niet direct resultaat zien. Pas stapje voor stapje jouw leefstijl aan zodat het ook op de lange termijn blijft en geef je lichaam (en je huid) alle tijd die het nodig heeft om terug in balans te komen!

Volg je me al op Instagram? Daar deel ik dagelijks veel inspiratie en motivatie naar een gezonder & gelukkiger lichaam van binnenuit!

Gidi Coaching

Ik ben Gidi, holistisch natuurvoedingsconsulent en leefstijlcoach. Met mijn blog hoop ik jou te inspireren naar een meer natuurlijke eet- en leefstijl. Eentje waardoor jij lekker in je vel komt te zitten en bruist van de energie!

Lees meer blogs >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.