Voorjaarsmoeheid: dit is het en zo kom je er vanaf

Alles bloeit op, behalve jouw energie

Voorjaarsmoeheid is een serieuze “aandoening” waar iedereen last van kan hebben. Het valt onder de Seasonal Affective Disorder (SAD, en ja de afkorting dekt direct de lading), een seizoensgebonden verstoring van de gemoedstoestand. Het is te vergelijken met de winterdip, die ook SAD is. Waar de winterdip in de winter heerst, ontstaat voorjaarsmoeheid meestal in maart en april. De een is er gevoeliger voor dan de ander en er zijn meerdere oorzaken. Gelukkig kunnen we hier zelf mee aan de slag.

Hoe ontstaat voorjaarsmoeheid

Bij voorjaarsmoeheid ben je lusteloos en moe, zelfs wanneer je voldoende slaapt. Je komt moeilijk uit bed en bent niet vooruit te branden. Sommige mensen hebben ook hoofdpijn, pijnlijke spieren of gewrichten of een lichte depressie.

Onze energiehuishouding wordt voornamelijk geregeld door hormonen, net zoals de lichaamstemperatuur. Vooral melatonine en de gelukshormonen serotonine en dopamine samen met cortisol (stresshormoon) werken voor jouw energie. Wanneer het licht en de temperaturen veranderen zal de hormoonhuishouding en lichaamstemperatuur mee veranderen. Melatonine, het slaaphormoon, neemt af en vooral serotonine stijgt. Hierdoor wordt je actiever. Het kost het lichaam simpelweg best wat energie om deze hormonen aan te passen aan het voorjaar. Vooral wanneer het weer nog erg wisselvallig is.

Dat niet alleen, ook is de natuurlijke vitamine D voorraad er aan het einde van de winter helemaal doorgeen. Vitamine D zorgt mede voor jouw energie en gevoel van tevredenheid en daarbij remt het ontstekingen. Door een laag level aan vitamine D kun je jezelf eerder moe, angstig, onrustig en depressief voelen en last krijgen van spieren en gewrichten. Suppleren van vitamine D neemt in dat geval een groot deel van deze klachten weg.

Tot slot bewegen we in de winter een heel stuk minder en hebben we het vaker koud. De doorbloeding is hierdoor lager, voornamelijk in de armen en benen. Beweging van de spieren is de belangrijkste activatie voor het lymfesysteem (reinigingssysteem). Om deze twee redenen blijven in de winter afvalstoffen eerder achter tussen de cellen in het lichaam. Dit zou onder andere kunnen zorgen voor pijnlijke gewrichten en spieren en een grauwe droge huid. Wanneer de lente weer aanbreekt wordt je actiever. Ook warmt het gehele lichaam weer op. Het wordt ineens tijd om al die achtergebleven afvalstoffen op te ruimen via de lymfebanen, bloedbaan en de huid. Dit kost de lever even veel meer energie, waardoor jij je eerder moe kunt voelen en je kunt ineens flink meer last krijgen van puistjes.

De invloed van een drukke winter

Normaal gezien is de winter de tijd om tot rust te komen en op te laden, nadat je in de herfst het vruchtbare seizoen hebt afgesloten (loslaten). Alles in de natuur staat zo goed als stil en leeft met het daglicht mee. In deze periode is er nood aan veel rusten, weinig groei en dit is niet het moment voor levensbepalende beslissingen te nemen. Dat komt in de lente en zomer wel weer. In de westerse maatschappij gaat het enkel 364 dagen per jaar door. Ook in de winter dus. Heb je een drukke baan of verantwoordelijke functie óf ben je veel bezig met sporten en zie je weinig daglicht? Dan is dit een goede basis voor een voorjaarsmoeheid.

Versla de voorjaarsmoeheid

1. Gebruik ochtendlicht om te bewegen

Ga elke dag minimaal dertig minuten naar buiten voor een wandeling, vooral ochtendlicht verbetert je hormoonbalans en activeert het lymfesysteem waardoor afvalstoffen effectiever opgeruimd kunnen worden. ‘s avonds is ook prima. Kun je niet naar buiten? Zet dan je werktafel bij het raam, zodat je wel daglicht opvangt, maak een lunchwandeling en ga regelmatig even bij het raam staan om te ademhalen.

2. Begin de dag met stretchen

Stretchen haalt de ‘slaap’ uit je lichaam en zorgt ervoor dat er meer serotonine wordt aangemaakt. Ook stimuleert dit direct het lymfesysteem. Deze activeert op een prettige manier het lichaam en verlaagt het slaaphormoon. Ook zorgt het er voor dat Cortisol weer terug in balans komt. Hierdoor slaap je in de avond ook weer makkelijker in!

3. Zorg voor 8 uur kwalitatieve slaap

Slaap blijft het aller belangrijkste voor dagelijkse energie. Daarnaast is de slaap dé tijd voor het lichaam en de geest om te herstellen. Wil je jezelf fitter voelen? Geef dan prioriteit aan een goede nachtrust! Drink na 15 uur geen koffie meer, zet 1,5 uur voor bedtijd alle beeldschermen uit, neem tijd voor jezelf en zorg dat je voldoende ontspant.

4. Eet veel bladgroen, wissel af met warm en koud

Bladgroenten zijn vaak wat bitter en zijn een goede ondersteuning voor de leverwerking. Daarnaast zitten ze vol met belangrijke voedingsstoffen voor jouw energie, zoals ijzer en magnesium. Nu de temperaturen wat behagelijker zijn is het verleidelijk om meer koude groenten te eten. Blijf nog wel even afwisselen met warme of lauwwarme gerechten. In de zomer is de spijsvertering weer sterk genoeg om koude en rauwe groenten goed te kunnen afbreken.

5. Bereid je voor in de herfst en winter

Was de winter nogal turbulent? Of heb je moeite met iets loslaten van afgelopen jaar? Dit speelt allemaal mee in jouw energie in de lente. Net zoals een boom zijn bladeren moet laten vallen om opnieuw op te bloeien, is de herfst voor ons de tijd om het seizoen af te sluiten. Laat emoties er uit, ruim het huis op, gooi weg wat je niet meer nodig hebt en kruip dan terug voor de winter. Neem hier de rust die je nodig hebt, neem afstand van verantwoordelijkheid en laad jezelf helemaal op voor de volgende lente.

Volg je me al op Instagram? Daar deel ik dagelijks veel inspiratie en motivatie naar een gezonder & gelukkiger lichaam van binnenuit!


Gidi Coaching

Ik ben Gidi, holistisch natuurvoedingsconsulent en leefstijlcoach. Met mijn blog hoop ik jou te inspireren naar een meer natuurlijke eet- en leefstijl. Eentje waardoor jij lekker in je vel komt te zitten en bruist van de energie!

Lees meer blogs >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.