Het volledige verhaal: minder opgeblazen & gezondere darmen in 5 stappen

De darm-huid-hersen connectie

Last hebben van je darmen is super vervelend. Je bent bijvoorbeeld vaak opgeblazen, hebt last van krampen, een vol/zwaar gevoel, kunt moeilijk naar het toilet of het juist niet ophouden en dit maakt je wellicht ook nog eens misselijk. Echt niet prettig en grote kans dat jij je niet fijn voelt met zo’n opgeblazen buik.

En wist je dat het daar vaak niet ophoud? De darmen staan namelijk ook in verbinding met je immuunsysteem en brein, en daarmee dus ook je humeur, huid, concentratie, emoties en allergieën. Misschien herken je dit nu ook bij jezelf, dat je vaak een onzuivere huid hebt, snel moe of neerslachtig bent of allergieën zoals hooikoorts en huisstof hebt.

De darmen, hersenen en het immuunsysteem staan altijd in connectie met elkaar. Gezonde darmen zijn daarom mede dé basis voor een gezonde en gelukkige huid & een gezond koppie en andersom! Hoe jij je darmen weer op de rit gaat krijgen, vertel ik je hier.

1. Darmflora herstel

Jouw darmen worden gerund door het darmflora, ofwel het microbioom. Deze bestaat uit ontelbare micro-organismen (meer dan je lichaamseigen cellen!) die jouw helpen het voedsel te verteren en de voedingsstoffen eruit op te nemen. Eigenlijk vormen jou darmen daarom de basis van jouw gezondheid. Hier worden voedingsstoffen opgenomen en hier zit bijna het gehele immuunsysteem. Je darmen weer gezond krijgen is dus essentieel voor jouw gezondheid.

Het darmflora is als een tuintje, alles wat jij eet (zaait) gaat daar groeien. Het past zich aan aan jouw eetgewoonten. Wat je eet heeft dus direct invloed op de gezondheid van jouw darmflora. Eigenlijk heeft het niet heel veel nodig, als het gaat om eten: voornamelijk vezels, probiotica en tijd om zichzelf schoon te maken. Zo veel mogelijk plantaardig eten is voor jouw darmen een ware booster!

Een darm-herstellend voedingspatroon bestaat dus uit:
– Vezels uit verse groenten en fruit (liefst biologisch)
– Vezels uit zaden en pitten, zoals lijnzaad en zonnebloempitten
– Vezels uit peulvruchten en volkoren granen zoals havermout
– Vezels & voedingsstoffen uit verse kruiden en specerijen
– Probiotica uit gefermenteerde producten zoals kimchi, keffir, zuurkool, miso of een hoogwaardig supplement
– Tijd om de darmen te laten werken = rust en eetpauzes. Laat een pauze van 2 of 3 uur tussen ieder eetmoment zitten zodat de darmen rustig zijn werk kunnen doen.

Voeding zoals vlees, medicijnen, alcohol, koffie, sterk bewerkt eten en koezuivel kunnen de darmen juist extra belasten en bevatten vaak ontstekingsbevorderende stoffen. Deze sterk verminderen is daarom aan te raden.

Let op: bouw het eten van extra vezels langzaam op. Gevoelige darmen moeten hier aan wennen en de darmbacteriën moeten zich aanpassen. Vergeet ook niet voldoende water te drinken, want vezels nemen veel vocht op!

2. Stress verlagen

De darmen bevatten een dun laagje met dezelfde cellen als de hersenen. De darmen en het darmflora kunnen daarom zelfstandig te werk gaan, maar om alles goed te laten verlopen staat het in directe verbinding met de hersenen. Ziet het als een telefoonlijn die twee richtingen op werkt.

Nu is het zo dat in tijden van stress, de hersenen het overnemen. Er wordt hierdoor energie weggehaald uit de darmen, waardoor de darmen niet goed zijn werk kunnen doen en het darmflora veranderd. Dit is een grote reden waarom je opgeblazen raakt. Ook zorgt dit ervoor dat de darmen kunnen gaan lekken. We noemen dit het Leaky Gut syndroom. De darmen worden meer doorlaatbaar en dit zorgt voor ontstekingsreacties en irritaties, meer negatieve gevoelens en extra darmklachten. Denk aan PDS en andere darmspasmen. Wil je hier meer over weten, kijk dan zeker eens deze video van de universiteit van Vlaanderen.

Stress heeft dus een sterke negatieve invloed op de darmen. Chronische stress uit werk, zelfbeeld, familie, relaties, huishouden en geld zijn tegenwoordig helaas veelvoorkomend en een directe aanslag op jouw darmen en gezondheid. Ook leefstijl & omgevingsstress spelen mee. Denk aan fijnstof, microplastics en toxische bestanddelen uit cosmetica.

Stress verlagen, je leefstijl groener maken en je zelfvertrouwen vergroten is dus essentieel om de darmen te herstellen!

Ideeën om stress te verlagen:
– Dagelijkse ademhalingsoefening
– Wandelen & buiten zijn
– Vaker nee zeggen
– Off-tijd van social media
– Tijd voor jezelf vrijmaken
– Bewegen en sporten
– Journaling
– Creatief bezig zijn
– Een boek lezen
– Warme douche of bad
– Zelf massage

Gidi Coaching Voeding Advies Leefstijl en Beweging

3. Ken je allergieën

Je darmen reageren op alles wat je eet, denkt en doet. Soms raken ze extra geïrriteerd doordat je voedingsmiddelen eet waar je niet zo goed tegen kunt, of die te veel binnenkomen. Weet je bijvoorbeeld niet dat je intolerant bent voor lactose en gebruik je regelmatig kaas of melk, dan kan je erg last krijgen van verstoppingen of diarree, krampen en een opgeblazen buik. Ook gluten, koemelk, soja, eieren en noten komen erg veel voor. Blijf je deze producten nemen omdat je niet weet dat je hier intolerant voor bent, dan zorgt dit voor kleine beschadigingen aan de darmwand en raakt het darmflora uit balans. Dit kost enorm veel onnodige energie!

Laat daarom je bloed goed onderzoeken bij de huisarts en stel vast waar je overgevoelig voor bent. Vooral wanneer je al veel hebt geprobeerd maar nog altijd niet de oorzaak van je darmklachten hebt kunnen achterhalen.

4. Let op met bewerkte voeding

Bewerkte voeding is vaak rijk aan snelle suikers, zout, kunstmatige toevoegingen, microplastics en verzadigde vetzuren en tegelijkertijd arm aan vezels, voedingsstoffen en omega-3 vetzuren. Deze belasten allemaal de darmgezondheid. Schadelijke bacteriën en schimmels, zoals candida, floreren heerlijk op snelle suikers. Ze zullen hierdoor in overgroei gaan en de fijne darmbacteriën onderdrukken. Ook sturen deze vervolgens nog meer signalen naar het brein om meer suiker te eten. Dat wil je dus niet!

Vezels, voedingsstoffen en gezonde vetten helpen de darmen herstellen en fit blijven. Een voedingspatroon rijk aan verse producten met daarbij een kleine aanvulling bewerkt en sterk bewerkt zorgt ervoor dat jouw darmen kunnen blijven doen wat ze horen te doen. Een verhouding van 80% vers op 15% bewerkt en 5% sterk bewerkt is hiervoor ideaal. Zo hoef je niet compleet vaarwel te zeggen tegen chips en chocolade. En dat is weer goed voor je brein!


5. Werk met je onderbewuste

De zenuwsystemen die jouw darmen en hersenen met elkaar verbinden, zijn moeilijk actief te beïnvloeden. Ze werken automatisch en laten hiermee jouw hart kloppen en je darmen bewegen. Ze staan wel onder directe invloed van jouw ademhaling en onbewuste gedachtes. Sta jij negatief tegenover jezelf en je kunnen, heb je een laag eigenwaarde en geen zelfvertrouwen, dan zorgt dit gedurende de dag voor heel wat onbewuste stress. Stress die je darmen direct beïnvloedden!

Werken met je ademhaling kan al heel veel voor je darmen doen. Heb je alles al geprobeerd maar blijf je zoeken naar de herkomst van je darmklachten, durf dan eens langs te gaan bij een goede psycholoog en hypnotherapeut om te werken aan je onbewuste stress en je zelfbeeld. Hoe sterker jij in je schoenen staat, hoe lekkerder jij in je vel zit & hoe gezonder jouw darmen zijn!

Gidi Coaching

Ik ben Gidi, holistisch natuurvoedingsconsulent en leefstijlcoach. Met mijn blog hoop ik jou te inspireren naar een meer natuurlijke eet- en leefstijl. Eentje waardoor jij lekker in je vel komt te zitten en bruist van de energie!

Lees meer blogs >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.