Zwarte Bonen Burger

Vegetarisch, maar toch het echte gevoel van een broodje hamburger. En dan ook nog eens een stukje gezonder! Deze burger is een heerlijk alternatief voor een vleesburger. Door het gebruik van bonen bevat deze burger ook nog eens een goed aandeel eiwitten!
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Vers
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram zwarte bonen uit blik
  • 100 gram champignons voorgesneden
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei klein
  • 3 eetlepels volkoren meel ongeveer
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels paprika poeder
  • 1 theelepel komijn
  • flinke snuf peper en zout

Voor de aankleding

  • 4 volkoren broodjes
  • 1 tomaat
  • 1 hand bladsla
  • 2 plakken geitenkaas of 30+ kaas
  • 1 theelepel aioli per broodje

Instructies
 

  • Zet een pan op het vuur. Smelt een beetje kokosolie in de pan en bak hierin de champignons aan totdat ze het meeste vocht verloren hebben (dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten). Snijd ondertussen de ui doormidden en leg een helft apart. Snipper de halve ui fijn en bak deze mee met de champignons.
  • Laat de bonen goed uitlekken, stop ze in een keukenmachine en maal fijn. Voeg hier de gebakken champignons en ui aan toe samen met de kruiden en knoflook en maal dit totdat het een mooi deegje vormt. Schep 2 tot 3 eetlepels meel erdoorheen zodat het goed verdeeld is. Je deeg moet vast zijn, maar niet zo droog dat het brokkelt.
  • Snijd de andere helft van de ui in ringetjes. Verhit nog een beetje extra vet in dezelfde pan. Neem een flinke eetlepel van je beslag en maak hier een proefburgertje van, dit gaat het makkelijskte met 2 lepels. Druk hem plat todat je een mooie burger in de pan hebt liggen. Bij een goed deeg bakt deze in cirka 3 minuten mooi bruin en stevig zodat je hem gemakkelijk kunt omdraaien. Wordt hij niet vast? Voeg dan nog een lepel meel toe aan je beslag. Kruimelig? Voeg dan een kleine eetlepel water toe. Maak van je beslag 4 burgers en bak de burgers een aantal minuten aan beide kanten bruin samen met de uienringen. Schep de uien regelmatig om. Snijd ondertussen de tomaat in plakjes en je bent klaar om te bouwen.
  • Snijd de broodjes open, bekleed de bodem met de saus, leg hier een hand sla, de kaas en de warme burger op en top af met ui, tomaat en rucola. Steek er een robuust mes in voor de sfeer en je kunt aanvallen.Smullen maar!
Trefwoord burger, peulvruchten, Vegetarisch, Vers