5 Tips om mee te gaan met de Herfst

De blaadjes vallen

Wanneer seizoenen veranderen, veranderd ook de energie die een seizoen meebrengt. In de zomer is de energie stabiel, energiek en toegankelijk. Je voelt je al snel vrij en fijn. Wanneer deze omslaat in de herfst, veranderd energie naar een meer onrustige en wisselvallige energie. Je kunt je moe, rusteloos, angstig of depressief beginnen te voelen.

Deze omslag is heel normaal. De herfst is dé tijd voor opruimen en loslaten. Je omgeving, je huis, maar ook intern: je emoties! In deze blog geef je ik je 5 tips om mee te gaan met de energie van de herfst, zodat je zonder rotte appels het nieuwe jaar tegemoet gaat!

1. Loslaten

De herfst laat ons zien hoe mooi het is om los te laten. De blaadjes verdorren en krijgen prachtige kleuren, voordat ze van de boom vallen om te composteren tot nieuwe voeding. De vruchten plukken en daarna alles loslaten wat niet meer nodig is. De blaadjes die geen energie meer opleveren. Zo werkt het ook voor ons lichaam! Het is om die reden dat je in de herfst meer naar binnen keert en dichter bij je emoties staat. Net zoals de knallende kleuren aan de bomen, mogen jouw emoties ook met een knal eruit komen.

Klinkt allemaal heel mooi en symbolisch, maar hoe laat je nou los wat je niet meer nodig hebt?

Door te reflecteren. Inventariseer je persoonlijke oogst van het afgelopen jaar. Denk na over de plannen die je had en hoe je hier aan gewerkt hebt. Kijk oprecht naar wat er goed ging en wat je anders had kunnen doen, zonder jezelf te beschuldigen. Dit zijn de lessen waardoor jouw ontwikkeling volgend jaar harder gaat groeien. Door in jezelf te keren en vragen te stellen, komen vaak ook de antwoorden waar en hoe je dit kunt loslaten. En door het tijd en aandacht te geven, krijgt het vanzelf ruimte om los te komen. Ook de aanhangende emoties. Laat het lekker knallen!

2. Ruimte maken

Wat je eigenlijk doet door los te laten, is ruimte te maken voor iets nieuws. Het is niet voor niets dat er in de herfst de meeste vlooienmarkten zijn! Opruimen, poetsen, herorganiseren en wegdoen wat je het afgelopen jaar amper hebt gebruikt of niet meer bij je past. Op deze manier creëer je ruimte voor nieuwe ideeën, kansen, inzichten en: nieuwe energie!

Ideeën om ruimte te maken:
– Ruim iedere week 1 kast op
– Doe mee aan een 30 dagen opruim challenge
– Herorganiseren een kamer
– Gooi weg wat je het afgelopen jaar niet tot nauwelijks hebt gebruikt
– Kijk eens kritisch naar je kleding: wat heb je écht nodig?
– Loop je huis in alsof het van een vreemde is: wat zou je niet opnieuw kopen? Dit mag weg.
– Schrijf alle plannen die je dit jaar had van je af. Welke wil je houden en welke laat je gaan?
– Maak ruimte in je agenda zodat je tijd hebt voor jezelf

3. Tijd maken voor jezelf

Staat jouw agenda nog vol met afspraken, deadlines, etentjes en sociale verplichtingen? Let goed op jezelf, want je hebt een grotere kans om jezelf uitgebrand of doelloos te voelen in de herfst. Wanneer je meer wordt geleefd dan dat je zelf leeft blijft er weinig energie over voor jezelf, je gevoelens en de emoties die nu juist losgelaten willen worden. Heb je geen tijd om deze eruit te laten, dan stapelen ze zich op. Dit brengt irritaties mee in werk en relaties. Hoog tijd om wat afspraken te schrappen en dagen vrij te houden!

Zorg dat je dagelijks een uur voor jezelf blokt in je agenda en wekelijks een dag vrij bent. Doe in deze tijd echt iets voor jezelf. Lees een boek, kruip voor de openhaard, ga aan de slag met je hobby’s, slaap een uurtje extra, neem een lang bad. Whatever floats your boat. Je zult merken dat je, door deze tijd te nemen, tegelijkertijd weer ruimte bied aan je gevoelens en emoties. Laat tranen lekker vallen, net zoals de blaadjes.

4. Pas je voeding aan

Wist jij dat je lichaam ieder seizoen andere behoeften heeft? Zowel de Ayurveda als de Chinese geneeskunde leren ons dat er een grote omslag is in elementen. Van droog en warm, gaat het naar koud en winderig. Met de inzet van natuurvoeding kunnen we deze elementen opvangen en balanceren zodat we niet volledig uit balans raken. Kort gezegd: koude wispelturige dagen vragen om warm en vaste voeding.

Sommige mensen hebben een grotere behoefte aan warm en vast eten in de herfst omdat ze veel van de herfst elementen in zich hebben. Heb jij snel last van onrust, angst, kou, een droge huid, gewichtspijnen en obstipatie? Dan is het voor jou extra belangrijk om hier op te letten!

Eet in de herfst en winter maanden voornamelijk warme voeding, gegaard (dus niet rauw!), gekruid met verwarmende kruiden zoals kaneel, gember, knoflook, rozemarijn en tijm. Ook de smaken zoet en zout passen goed in een herfst eetstijl. Denk hierbij aan volkoren granen zoals haver en rijst, warme drankjes op basis van plantaardige melk en soepen met brood. Eet in een warme, rustige omgeving waar je volledig ontspannen kunt zijn.


5. Neem voldoende rust

Nu je energie aan het terugtrekken is, heeft het weinig zin om extra dingen te gaan doen. Zoals je hebt gelezen is het juist tijd om alle ballen even neer te leggen en extra rust te nemen. Meer niets doen en meer slapen.

Heb je moeite met wakker worden nu de ochtend donkerder wordt? Ga dan eerder naar bed en bouw een rustgevende avondroutine op. Om een rustige avond te stimuleren, kun je het beste alle elektronica om 21:00 uur uitzetten. Laptops aan de kant, TV weg, mobiel op vliegtuigmodus, wifi en lampen uit. Het gebruik van kaarslicht stimuleert een diepe en helende slaap, dus het best doe je jouw avondroutine bij kaarslicht!

Maak van de herfst iets moois

De herfst is een prachtig seizoen wanneer je mee kunt gaan met de flow. Soms kun je baat hebben bij wat extra hulpmiddeltjes, zoals vitamine D en oefeningen om te aarden. Vind je het moeilijk om los te laten of heb je meer advies nodig over het meebewegen met de herfst? Stuur me gerust een berichtje, ik bied graag een luisterend oor en help je waar kan op weg naar meer stabiliteit.

Hopelijk helpen deze vijf tips jou om met een fijn gevoel de herfst door te komen. Welke van deze tips ga jij toepassen? Of heb je zelf nog een andere fijne tip? Laat het mij dan vooral even weten in de comments!

Gidi Coaching

Ik ben Gidi, holistisch natuurvoedingsconsulent en leefstijlcoach. Met mijn blog hoop ik jou te inspireren naar een meer natuurlijke eet- en leefstijl. Eentje waardoor jij lekker in je vel komt te zitten en bruist van de energie!

Lees meer blogs >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.